Ontdek je ideale job

Gepubliceerd op 15 april 2024 om 09:00

 

 

Mensen evolueren voortdurend. Studies tonen aan dat gemiddeld om de 10 jaar onze waarden, behoeften en drijfveren veranderen.  Het vinden van een passende job betekent een omgeving vinden die momenteel bij je past.  Daarom is het belangrijk om af en toe stil te staan bij je loopbaan.  Laten we daarom beginnen met het onderzoeken wat voor jou belangrijk is in een job en een organisatie.   

Model van de logische niveaus

Voor dit onderzoek zullen we in deze blog het model van de logische niveaus gebruiken, uitgewerkt door Robert Dilts. Dit model biedt een uitstekend kader voor reflectie en kan worden toegepast voor diverse doeleinden, zoals het oplossen van problemen, persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en motivatie.  De zes logische niveaus van het model waarin we leren, veranderen en functioneren, worden geanalyseerd om inzicht te krijgen in je ideale werksituatie.

 

Alle zes niveaus werken samen en beïnvloeden elkaar.  Lagere niveaus kunnen hogere niveaus beïnvloeden en hogere niveaus hebben sowieso invloed op lagere niveaus.  Wanneer deze niveaus in harmonie zijn met je werksituatie, ontstaat er een evenwichtige werkomgeving waarin je optimaal kan functioneren en je maximale potentieel kan bereiken.

Een gids met de logische niveaus

Laten we de zes verschillende niveaus één voor één doornemen.  En onthoud bij dit onderzoek is het belangrijk om te dromen over je ideale job.  Laat je fantasie dus maar de vrije loop! 😊  

 

Werkomgeving:

De gehele omgeving of context waarin je handelt.  Het gaat over zowel de effectieve fysieke omgeving als de werkrelaties, interacties die in je werkomgeving aanwezig zijn.
💭 Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?  Wat zie je, hoor je, voel je?
💭 Waar reageer je op?  Wanneer en met wie?
💭 Over welke middelen beschik je?  Welke infrastructuur?

 

Gedrag

Gedrag is wat voor de ander zintuiglijk waarneembaar is.  Alle gedragingen zoals houding, gebaren, stemgeluid, …
💭 Welke gedrag stel je?
💭 Wat doe je verbaal en non-verbaal?
💭 Wat is je houding tegenover situaties en anderen?

 

Capaciteiten

Capaciteiten zijn de vaardigheden, talenten, kwaliteiten en strategieën.
💭 Wat kan je allemaal goed?
💭 Hoe doe je wat je doet?  Hoe pak je het aan?
💭 Welke competenties moet je nog in groeien?


Overtuigingen en Waarden

Overtuigingen en waarden sturen rechtstreeks de motivatie en hebben een grote impact op hoe je met jezelf en met de anderen omgaat.  Het zijn generalisaties, criteria, verwachtingen over jezelf, het bedrijf, anderen, die voor jou waar zijn. 
💭 Waar geloof je in?
💭 Wat stuurt jou en waarom?
💭 Wat vind je belangrijk?  Welke eisen stel je?

 

Identiteit

Je bent niet je gedrag en je bent ook niet je gedachten.  Je identiteit is wat je gelooft over jezelf als persoon.  Het gaat over je eigenwaarde, gezien worden, je goed voelen, een plek krijgen. 
💭 Wie ben je?  Wat voor persoon?
💭 Wat is je rol in werkcontext?
💭 Waarmee identificeer je jezelf?

 

Missie

De missie is je levensopdracht, het is het fundament van ons bestaan.
💭 Welke bijdrage lever je?
💭 Waarom ben je hier?
💭 Wat is jouw meerwaarde binnen het grotere geheel?

Samengevat:

  • Mensen veranderen in de loop der tijd, daarom is het belangrijk om af en toe je loopbaan te evalueren.
  • Het model van de logische niveaus, uitgewerkt door Robert Dilts, biedt een handig kader om inzicht te krijgen in je ideale werksituatie.
  • Door elk van de zes logische niveaus te analyseren, kun je een harmonieuze werksituatie creëren waarin je optimaal functioneert.

Feedback:

Laat me weten wat deze blog je heeft bijgebracht.  Jouw opmerkingen zijn meer dan welkom, of stuur me een persoonlijke boodschap.

Wil je graag persoonlijk aan de slag en heb je ondersteuning nodig?  Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via els@reflectiecoaching.be of het contactformulier.

Deel ook dit artikel met je netwerk, je doet er hen, jezelf en mij een enorm plezier mee!